hollandaise-sauce-recipe

Trei sosuri delicioase

V-ați plictisit de muștar, maioneză sau sos simplu de lămâie? Vă propun să încercați trei variante de sosuri de bază ce pot fi cu ușurință pregătite acasă și care vă pot face mâncarea mai gustoasă si viața mai… aromată.

 

Sosul Pesto

Mie sosul Pesto îmi amintește de Italia, de Mediterană, de pâine neagră proaspăt scoasă de la cuptor, de parmezan și ulei de măsline. Cea mai ușoară variantă de Pesto pe care o puteți pregăti este cea care se folosește cu precădere în Franța.

– o legătură mare de busuioc

– ulei de măsline

– usturoi

– parmezan

Busuiocul se alege si se mărunțește foarte bine într-un mojar. Se adaugă usturoiul și se amestecă până când formează o pastă. Se adaugă ulei de măsline și parmezanul ras.

În diferite zone din Italia, în sosul pesto se adaugă semințe de pin, suc de roșii, ruccola, măsline negre sau coriandru.

 

Sosul Olandez

Este unul dintre sosurile de bază în bucătărie și se potrivește de minune cu preparate din pește și fructe de mare, dar și pe celebrele ouă benedict. Sosul olandez poate pune probleme în bucătărie, mai ales la primele încercări. Secretul constă într-o organizare perfectă și în mișcări rapide și sigure.

– 3 gălbenușuri

– 200 ml unt topit (complet sau moale)

– zeamă de lămâie

– sare

Mai întâi topești untul într-un vas, pe foc mic, până obții unt clarifiat. Există variante ale rețetei în care untul se folosește moale, pentru un sos mai gros.

Apoi pregătești bain-marie. Într-un vas mare pui apa la fiert la foc mic. Peste ea se pune un bol, care nu trebuie să atingă apa cu fundul. În acest bol se întâmplă “magia”.

Galbenușurile se bat separat cu 2-3 lingurițe de apă rece, până se amestecă bine. Apoi se toarnă în vasul de pe bain-marie și se începe amestecarea rapidă, fără oprire. Galbenușurile trebuie să înceapă să se prindă, moment în care începem să adaugăm untul topit, in fir subțire, ca la maioneză. Dacă ți se pare că sosul începe să se taie, adaugă câte o linguriță de apă rece.

Zeama de lămâie se toarnă la final, apoi se asezonează.

hollandaise-sauce-recipe

sursa foto: godine.co.uk

Sos Bernez

Unul dintre sosurile de bază din bucătăria franceză, sosul Bernez este varianta mai aromată a sosului olandez. Diferența dintre ele este dată de un sos de tarhon cu care se amestecă gălbenușurile în prima fază și de faptul că se adauga tarhon proaspăt tocat la final.

Cum pregătim sosul de tarhon? Simplu. Se pun la foc mic, în vin:

– o ceapă tocată mărunt

– tarhon proaspăt, tocat (2 lingurițe)

– o frunza de dafin

Aceasta se amestecă cu gălbenușurile care trec pe bain-marie, exact ca în rețeta de mai sus, de sos olandez. La final se adaugă în compoziție tarhon proaspăt, tocat.

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Share

About Laura

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *