De cele mai multe ori suntem tentați să alegem zahărul brun în favoarea celui alb și asta pentru că ne dă impresia că este mai puțin nociv pentru organism. Iată câteva detalii despre cum se obține, cu ce diferă de zahărul alb și cum îl putem readuce la forma sa inițială atunci când l-am depozitat incorect.

brown sugar

   Zahărul brun este format din cristale albe de zahăr care sunt învelite într-o peliculă fină de melasă.

Melasa este o substanță de culoare închisă și consistență vâscoasă care se formează în procesul de obținere a zahărului din trestie (melasa obținută din sfeclă nu este comestibilă deoarece conține mult prea multe impurități cu gust neplăcut și miros urât care nu pot fi separate). Acest strat de melasă absoarbe apa, fapt care duce la o consistență foarte moale a zahărului brun proaspăt. Atunci când recipientul în care este păstrat zahărul brun nu este închis ermetic, acesta se va întări și va lua cel mai probabil forma unui bulgăre. În acest caz avem două variante una mai simplă, dar de moment și una mai complicată dar mai durabilă în timp.

Varianta simplă și rapidă este să încălziți zahărul în cuptorul cu microunde aproximativ  1-2 minute sau în cuptorul de aragaz unde îl puteți ține la 120 de grade aproximativ 15 minute.  Așa puteți să folosiți cantitatea care vă este necesară pe moment, deoarece zahărul se va transforma ân căteva minute într-un nou bulgăraș.

Varianta mai laborioasă este cea în care încercați să restabiliți gradul de umiditate. Asta înseamnă să puneți zahărul într-un recipient împreună cu ceva ce degajă vapori. Cel mai indicat este să acoperiți un vas cu o folie de plastic peste care ați pus un servețel umed și să îl inchideți cu un capac etanș. După tot acest proces încercați să îl păstrați într-un borcan prevăzut cu un capac filetat sau o cutie care se închide foarte bine, astfel încât să nu pătrundă vaporii.

Orice tip de zahăr ați folosi, nu uitați că zahărul brun are aceeași cantitate de zaharoză ca și zahărul alb, el fiind mai aromat decât cel alb datorită urmelor de melasă pe care le conține.

0
Share