Ne plac midiile! Am putea să strigăm asta și să ne audă toată lumea. Ne place să gătim cu ele paste care ne lasă gura apă, supe cu fructe de mare care ne duc cu gândul la Asia și la aromele ei puternice, ne place să le mâncam preparate în vin alături de o porție mare de french fries și să ne imaginăm ca de fapt suntem în Belgia.

Dar mai știm și că sunt un ingredient destul de greu de folosit pentru începători, mai ales pentru că pune probleme la partea de recunoaștere a midiilor moarte, de curațare și depozitare. Am găsit însa un filmuleț menit să vă ajute să prindeți curaj și să vă încumetați la experimentat!

1
Share

Așa cum îi spune numele, piperul lung este un sortiment de piper cu o formă lunguiață, alungită. Seamănă la gust cu piperul negru, însă nuanțele sale sunt mai calde și mai lemnoase. Acest tip de piper este produs în Indonezia, piper longum sau piperul cu bobul lung aparținâmd familiei Piperaceae. Recoltarea lui se face doar manual, pentru a nu distruge planta sau restul fructelor. Imediat după recoltare piperul lung este uscat la soare pentru a-și păstra aroma unică.

Cu toate că este folosit și cunoscut sub formă de condiment, piperul lung este foarte valoros și din punct de vedere terapeutic. Acționează puternic asupra sistemului digestiv și respirator. Reglează funcțiile digestive, fiind folosit în tratamentul anorexiei, indigestiei, flatulenței, durerilor abdominale etc.

În bucătărie îl puteți utiliza pentru asezonarea tuturor tipurilor de carne, în special pe cele însoțite de sosuri roșii, fiind renumit pentru eleganța discretă dar eficientă cu care îmbogățește aromele tomatelor. Mai este compatibil și cu supele sau fripturile, cu delicioșii cartofi Russel, cu salata de conopidă, cu mango sau cu mult apreciatele preparate stir-fry. Îi mai place să fie adăugat la fideluță din ou, aceasta devenind brusc deosebit de aromată și gustoasă.

Îl gasim mai ales în bucătăriile exotice din Asia de Sud-Est, India, Africa de Nord și mult mai rar în cele Europene.

Piperul Lung poate fi sfărâmat într-un mojar sau într-o râșniță și folosit la orice rețetă care necesită piper. Carnea de vită la grătar, asezonată din belșug cu piper lung, capătă o aromă excelentă, iar preparatele din porc sau pește au gust picant accentuat. Pudra fină de Piper Lung se poate presăra pe salatele de fructe, Bloody Mary sau felii din brânză de capră.

piper lung indoneziasursa foto: indirectheat.blogspot.com

0
Share

Dacă întrebi pe cineva care este primul condiment care ii vine în minte, vei descoperi că cel mai des auzit răspuns este: ardeiul. Fie că este vorba de ardei iute, dulce, paprika, boia, chilli, etc, ardeiul face parte din lumea noastră culinară.

Știați că iuțimea ardeiului se măsoară foarte exact folosind Scara Scoville? Această scară (SHU) măsoară concentraţia de capsaicină din chili, ea fiind substanţa care îi dă ardeiului iuţeala specifică. Ca exemplu, un ardei jalapeno masoară între 2,500 si 8,000 pe scara SHU.

După o perioadă lungă de dezbateri legate de cel mai iute ardei din lume, ardeiul Naga Viper l-a bătut la “grad de iuţime” pe Infinity Chilli cu 240.000 de unitati pe scara Scoville. “Ardeiul campion” are 1.3 milioane de unităţi în măsuratorile oficiale şi a fost descris ca fiind “atât de iute încât poate decoji vopseaua de pereţi”.

Soiul indian Bhut Jolokia (deținătorul anterior al recordului) a ajuns la un maxim de 1.001.304.

Gerald Fowler, cultivator de ardei iuți, proprietar de restaurant și creatorul soiului Naga Viper, și-a invitat clienții să guste dintr-o mâncare condimentată cu noul său ardei; înainte de a mânca, îndrazneții au trebuit să semneze o declarație, confirmând că acționează pe propria răspundere și în deplină sănătate a minții și a trupului.

naga viper

                                                                                                                                                                        sursa foto: worldmostamazingrecords.com

0
Share

Recunoașteți, imediat v-ați gândit la trucul prin care zdrobești usturoiul cu un cuțit pe planșeta de tocat pentru a fi mai ușor de curațat. Dacă vă uitați la filmulețul de mai jos, veți descoperi niște trucuri care nouă ne plac la nebunie! Nici nu veți avea nevoie de cuțit și… e muuult mai fun! Funcționează cel mai bine atunci când aveți de curățat o cantitate mai mare de usturoi.

[responsive_vimeo http://vimeo.com/29605182]

0
Share