Jose Andres

Specialitate: Bucătăria Spaniolă

José Andrés este creditat cu faptul că a adus de unul singur bucătăria spaniolă şi preparatele de tip tapas (aperitive) în fruntea alegerilor gastronomice americane. Născut în Spania, cheful a fost instruit de Ferran Adrià la restaurantul cu renume mondial El Buli de lânga Barcelona, înainte de a se duce în Statele Unite.

De cand s-a stabilit in zona Washington D.C. Andrés a creeat multe restaurante, incluzând şi Jaleo, care se specializează în tapas şi portii mici. Deşi porţiile sunt mici, savoarea lor te loveşte în plin  lucru care i-a adus lui Andrés şi restaurantului sau reputatia de “leader local al restaurantelor de tip tapas” de la Washington Post.

Mulţumită grupului creativ THINKfoodGROUP pe care l-a înfiinţat, Cheful Andrés continuă să aprindă pasiuni în scena restaurantelor şi sa extindă graniţele bucătăriei spaniole în America cu preparatele din restaurantul Jaleo sau în localuri precum “Minibar by José Andrés”.

Un fel de expoziţie culinară, Minibar by José Andrés serveşte doar câte şase clienti odata, dar îi delecteaza cu mai mult de 30 de feluri într-o singura şedinţa. Denumit un “altar a gătitului avangarde” de către New York Times, micuţul restaurant este considerat unul dintre cele mai bune din capitala naţiunii.

Cu felul acesta de aclamaţii nu e surprinzator faptul că Andrés a fost premiat în 2003 cu distincţia de Cel mai Bun Chef din Zona  Mid-Atlantică de Fundaţia James Beard, de asemenea şi cu titlul de Cheful Anului 2004 de revista Bon Appetit.  Un an mai tarziu Andrés a publicat prima lui carte de bucate, o odă a bucătăriei spaniole si măestriei tapas, “Tapas: A Taste of Spain in America”.

În Ianuarie 2008 a debutat Made in Spain, un serial de televiziune găzduit de Andrés. Serialul de 26 de episoade îl urmareste pe Andrés călătorind entuziastic pe tot globul.  O a doua carte de bucate pentru a acompania show-ul TV – “MADE IN SPAIN: Spanish Dishes for the American Kitchen”- a fost lansată în Noiembrie 2008.

Lucru puţin ştiut: Cheful Andrés a concurat la Iron Chef, câştigând proba cu carne de capra împotriva lui Bobby Flay in Aprilie 2008.

Reţete reprezentative:

–          Crochete de pui

–          Gazpacho (Supă rece de rosii)

–          Pui în sos Chilindrón

0
Share