În articolul trecut v-am povestit despre o parte dintre cele mai folosite condimente indiene. Astăzi continuăm periplul în aromata Indie și vom vorbi despre cuișoare, semințe de muștar, nucșoară și turmeric.

Cuișoarele – sunt boboci de floare nedeschiși, culeși atunci când sunt verzi și puși la uscat până culoarea lor devine maro închis. Au o aromă caldă, puternică și se folosesc la mâncărurile iuți în India. La noi se folosesc  în mare parte la prăjituri. Cuișoarele se folosesc și la Garam Masala.

Semințele de muștar – în India se utilizează trei feluri de semințe de muștar: muștarul negru, muștarul alb și muștarul galben. Semințele de muștar negru au gustul cel mai puternic, în timp ce semințele de muștar alb au o aromă mult mai blândă. În general aceste semințe se prăjesc în ulei fierbinte pentru a-și elibera aromele sau se transfomră într-o pastă cu care se asezonează de regulă  peștele. În nordul și estul Indiei din aceste semințe se extrage uleiul care este folosit la gătit și este considerat benefic pentru sănătate.

Nucșoara – este sămânța unui fruct cultivat în mare parte în sudul Indiei. Are o aromă caldă și iute în același timp și în țara noastră se folosește preponderent la deserturi și la asezonarea vinului fiert. În india se utilizează la curry și la preparate picante. Cel mai potrivit este să o dăm prin razatoare sau să o măcinăm proaspătă.

Turmeric – cu o culoare portocalie intensă, turmericul este obținut dintr-un soi de ghimbir măcinat. Aroma și parfumul acestui condiment sunt foarte asemănătoare ghimbirului, însă sunt mai puternice decât acesta. Turmericul este folosit pentru a da culoare și gust puternic mâncărurilor curry, peștelui sau altor preparate indiene tradiționale. El se prezintă sub formă de pudră sau pastă și are puternice beneficii asupra sănătății utilizându-se deseori în scop medicinal.

Alegeți condimentul care vă surâde și weekendul acesta oferiți-vă un răsfăț indian !

0
Share

Bucătăria indiană este una dintre cele diversificate în ceea ce privește aromele și extreme de răspândită în toată lumea. Multitudinea de condimente sau Masala cum li se mai spune în limba hindu, pot fi considerate punctul central al bucătăriei indiene. Mirodeniile dau naștere nenumărator preparate delicioase, foarte diferite și incredibil de aromate.

Fiecare condiment în parte are o aromă specifică deosebită, însă atunci când sunt folosite împreună, caracteristicile individuale se transformă și dau naștere unor gusturi unice. Deși multe dintre ele nu sunt tocmai accesibile în unele părți ale lumii, e bine de știut că acestea nu sunt importante numai pentru gusturile pe care le oferă, ci sunt utilizate în prevenirea sau tratarea anumitor boli.

Astăzi vom vorbi despre o parte dintre aromele Indiei, urmând ca într-un articol viitor să vă prezint și altele:

Semințele de coriandru – sunt de culoare gălbuie, cu o aromă ușor picantă, dar și dulceagă în același timp. Prăjiți-le puțin în tigaie și apoi zdrobiți-le în mojar. Folosiți-le la mâncărurile de tip curry, salate, cârnați italieni sau fripturi de miel.

Semințele de chimion – sunt dintre cele mai populare în India. Au o aromă caldă și își eliberează aroma cel mai bine când sunt gătite în ulei fierbinte. Pe acestea le puteți folosi în special la pâine, covrigi și alte preparate de acest gen.

Semințele de fenicul – se asemănă cu semințele de chimion, dar sunt mai verzi la culoare. Ele sunt renumite pentru proprietățile adjuvante în procesul de digestie. Din aceste semințe combinate cu zahăr se fabrică bomboane care în India se consumă după masă pentru a împrospăta respirația.

Cardamom –  fie el negru sau verde, cardamomul vă va cuceri prin parfumul său puternic, dar și prin aroma lămâioasă pe care o lasă în urma sa.  Se prezintă sub formă de păstăi care ascund semințe bogate în uleiuri aromate. Îl puteți folosi la turtă dulce, prăjituri, vin fiert sau curry.

Nigella – sunt semințe foarte mici, de culoare neagră care se folosesc cel mai mult în estul Indiei la asezonarea peștelui. Ele mai sunt utilizate și la stir fry, curry și diverse pâini speciale cum ar fi pâinea Naan.

Pudra de chilli – se obține din ardei chilli uscați și se găsește într-o mulțime de varietăți. Acestea diferă în funcție de culoarea, aroma și gradul de iuțeală ar ardeilor. Această pudră este de obicei colorată puternic și se folosește în cantități mici deoarece este foarte iute si aromată. O puteți folosi la aproape orice preparat atât timp cât vă plac gusturile picante.

Șofranul – îi putem oferi cu încredere titlu de rege al condimentelor. Este cel mai scump condimente din lume, foarte bogat în fier, fibre și potasiu.  Din floarea de șofran se extra stigmatele și se usucă. Acestea capătă un parfum floral, înțepător și dulce totodată. Acest condiment poate fi adăugat în supe, orez, paella sau prăjituri și va conferi o culoare galbenă, puternică și un plus de viată preparatelor.

Bucurați-vă de aceste arome până la următorul articol în care vă voi prezenta și alte gusturi ale Indiei.

0
Share

Echipa Gastronomist te invită la un curs fascinant despre mirodenii şi cât de mult contează ele în viaţa noastră, fie că suntem pasionaţi de arta culinară sau nu.

În prima parte a cursului vom aborda istoria mirodeniilor şi evenimentele majore care şi-au pus amprenta asupra modului în care acestea sunt privite astazi precum şi impactul lor asupra altor industrii.

În a doua parte a cursului ne vom plimba prin lume şi vom învăţa despre mirodeniile specifice fiecărei ţări.

Nu în ultimul rând, vă vom învăţa care sunt combinaţiile care vor scoate din anonimat orice fel de mâncare, de unde le puteţi achiziţiona şi cum le puteţi utiliza cât mai creativ.


La finalul cursului veţi primi o diplomă ce va atesta prezenţa.

Cursul durează aproximativ 3 ore şi presupune achitarea unei taxe de 35 RON (include o bautură răcoritoare la alegere). Locurile sunt limitate (15 persoane), pentru înscriere trimiteţi un email la gastronomist.ro@gmail.com.

condimente

0
Share

Așa cum îi spune numele, piperul lung este un sortiment de piper cu o formă lunguiață, alungită. Seamănă la gust cu piperul negru, însă nuanțele sale sunt mai calde și mai lemnoase. Acest tip de piper este produs în Indonezia, piper longum sau piperul cu bobul lung aparținâmd familiei Piperaceae. Recoltarea lui se face doar manual, pentru a nu distruge planta sau restul fructelor. Imediat după recoltare piperul lung este uscat la soare pentru a-și păstra aroma unică.

Cu toate că este folosit și cunoscut sub formă de condiment, piperul lung este foarte valoros și din punct de vedere terapeutic. Acționează puternic asupra sistemului digestiv și respirator. Reglează funcțiile digestive, fiind folosit în tratamentul anorexiei, indigestiei, flatulenței, durerilor abdominale etc.

În bucătărie îl puteți utiliza pentru asezonarea tuturor tipurilor de carne, în special pe cele însoțite de sosuri roșii, fiind renumit pentru eleganța discretă dar eficientă cu care îmbogățește aromele tomatelor. Mai este compatibil și cu supele sau fripturile, cu delicioșii cartofi Russel, cu salata de conopidă, cu mango sau cu mult apreciatele preparate stir-fry. Îi mai place să fie adăugat la fideluță din ou, aceasta devenind brusc deosebit de aromată și gustoasă.

Îl gasim mai ales în bucătăriile exotice din Asia de Sud-Est, India, Africa de Nord și mult mai rar în cele Europene.

Piperul Lung poate fi sfărâmat într-un mojar sau într-o râșniță și folosit la orice rețetă care necesită piper. Carnea de vită la grătar, asezonată din belșug cu piper lung, capătă o aromă excelentă, iar preparatele din porc sau pește au gust picant accentuat. Pudra fină de Piper Lung se poate presăra pe salatele de fructe, Bloody Mary sau felii din brânză de capră.

piper lung indoneziasursa foto: indirectheat.blogspot.com

0
Share