Cu toții știm că pentru a avea supe, sosuri și tocane delicioase e bine să folosim și o bucată de os pe lângă carne și legume. Nu tuturor însă ne este clar și de ce. Așa că în cele ce urmează vă voi povesti puțin despre ce minuni fac oasele în mâncărurile noastre.

Oasele sunt constituite din 35% materie organică și 65%materie minerală. Materia minerală reprezintă mai pe scurt, fosfați de calciu care nu se dizolvă și nu se descompun în apă clocotiă, așadar nu ne ajută cu nimic în procesul de gătire.

Materia organică însă, este cea care ne oferă gust și consistență în mâncare. Mai exact este vorba despre cartilaje. Acestea conțin colagen, o proteină care în procesul de gătire se transformă în gelatină. Astfel mâncarea devine mai consistentă și mai ocntuoasă. De aceea un sos în care ați fiert un os va deveni gelatină atunci când îl puneți la rece. Cel mai mult colagen găsim în femur și tibie, așadar acestea sunt cele mai potrivite când gătim.

Bineînțeles că nu doar cartilajele ne ajută să schimbăm consistența și gustul preparatelor noastre. Stratul interior al osului conține o materie spongioasă cu multe elemente organice și de aceea trebuie să tăiem oasele înainte de a le pune spre exemplu în supă. Totodată savoarea este dată și de țesuturile conjunctive, grăsimea și micile bucăți de carne de pe os.

Păstrați oasele de care nu aveți nevoie momentan. La următoarea mâncare vă vor ajuta din plin.

0
Share