sandvis parma si para

Jurnal: Drumul de la amator la bucătar profesionist – despre bucătării și oameni

Nu am mai scris în jurnal în ultima vreme. De fapt am cam dispărut de tot de pe blog. Motivul este unul foarte simplu și foarte onest: am muncit. Mult, în medie cam 18 ore pe zi. În fiecare zi. Cum e? Bine și rău. Rău pentru ca începe să mi se citească oboseala pe față, bine pentru că nu am fost așa de fericită niciodată până acum.

Dar să reluăm de unde am rămas, că a trecut ceva timp de atunci. Eram prin bucătăria de breakfast de la Hotel Radisson. Le mulțumesc oamenilor de acolo pentru tot ce m-au învățat. Poate că vi se pare că un breakfast se pregătește ușor, că nu e nimic complicat în toată treaba asta. Well, când îl pregătești pentru 800-1000 de persoane în fiecare zi, totul devine mult mai complicat.

Ce am învățat:

– să curaț cum trebuie fructe/legume

– sa toc fructe/legume în câteva zeci de feluri

– rețete de smoothie-uri, omlete, ouă, sosuri

– cum se organizează o bucătărie

– că bucătarul șef este un manager în adevăratul sens al cuvântului, mai manager decât mulți manageri pe care i-am cunoscut în marile corporații 🙂

– că organizarea oamenilor cu care lucrezi este crucială

După două săptămâni aici, am trecut la Pool Side Grill. Frumos, nu? Trebuie să vă spun că drumul pe care îl parcurge mâncarea din momentul în care materiile prime sunt produse și până ajunge la voi în farfurie este mai lung și mai greu decât vă închipuiți. Vă spun eu, căruciorul cu marfa de 300 de kg pe care îl împingeam în fiecare dimineață pe holurile bucătăriilor este dovada că totul este mult mai greu decât pare. Și că trebuie sa apreciați eforturile pe care acești oameni le fac pentru ca mâncarea pe care v-o servesc să fie mereu proaspătă și de calitate.

Ce am învățat:

– că este important să pregătești anumite lucruri din timp, pentru a servi clienții mai rapid.

– că atunci când comenzile încep să intre în număr mare, organizarea este factorul care dictează păstrarea calității

– rețete și secrete legate de prepararea cărnii pe grill

– multe rețete de sosuri

– că o echipă tânără și pasionată face totul mai repede și mai bine 🙂

Între timp, am deschis PrioriTea (str. Romulus, 41) și am început să gătesc aici. Mi-am dat seama cât de mult m-a ajutat experiența din bucătăria unui hotel de 5 stele și le sunt recunoscătoare oamenilor de acolo pentru timpul pe care și l-au petrecut arătându-mi tehnici, rețete, ingrediente, etc.

sandvis parma si para

foto by: Toma Nicolau

Până la examenul final mă găsiți în bucătăria micului bistro PrioriTea, vă invit să treceți pe aici și să facem cunoștință! 🙂

gradina prioritea ceainarie bistro

foto by: Toma Nicolau

 • 0

  Overall Score

 • Reader Rating: 0 Votes

Share

About Laura

You May Also Like

4 comments on “Jurnal: Drumul de la amator la bucătar profesionist – despre bucătării și oameni

 1. Catalina
  July 25, 2013 at 11:48 am

  Buna,

  Tot ţin să te întreb de ceva vreme. Dacă ai un loc de muncă deja şi vrei să te apuci şi de şcoala de bucătări, merge sau trebuie neapărat să alegi una dintre ele?

  Merci!

  • Laura
   July 25, 2013 at 11:50 am

   Depinde cat de mult muncesti la job-ul respectiv, din punct de vedere al timpului petrecut acolo. In mod normal la practica stai minim 6 ore pe zi, dar se poate discuta despre un program mai flexibil – de 4 ore de exemplu. Sau numai in week-end, cate 10-12 ore pe zi. 🙂 In total trebuie sa aduni 160 de ore de practica.

 2. Elena
  July 25, 2013 at 2:13 pm

  Scrii la fel de bine precum găteşti, şi găteşti precum scrii. Delicios 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *