În articolul trecut v-am povestit despre o parte dintre cele mai folosite condimente indiene. Astăzi continuăm periplul în aromata Indie și vom vorbi despre cuișoare, semințe de muștar, nucșoară și turmeric.

Cuișoarele – sunt boboci de floare nedeschiși, culeși atunci când sunt verzi și puși la uscat până culoarea lor devine maro închis. Au o aromă caldă, puternică și se folosesc la mâncărurile iuți în India. La noi se folosesc  în mare parte la prăjituri. Cuișoarele se folosesc și la Garam Masala.

Semințele de muștar – în India se utilizează trei feluri de semințe de muștar: muștarul negru, muștarul alb și muștarul galben. Semințele de muștar negru au gustul cel mai puternic, în timp ce semințele de muștar alb au o aromă mult mai blândă. În general aceste semințe se prăjesc în ulei fierbinte pentru a-și elibera aromele sau se transfomră într-o pastă cu care se asezonează de regulă  peștele. În nordul și estul Indiei din aceste semințe se extrage uleiul care este folosit la gătit și este considerat benefic pentru sănătate.

Nucșoara – este sămânța unui fruct cultivat în mare parte în sudul Indiei. Are o aromă caldă și iute în același timp și în țara noastră se folosește preponderent la deserturi și la asezonarea vinului fiert. În india se utilizează la curry și la preparate picante. Cel mai potrivit este să o dăm prin razatoare sau să o măcinăm proaspătă.

Turmeric – cu o culoare portocalie intensă, turmericul este obținut dintr-un soi de ghimbir măcinat. Aroma și parfumul acestui condiment sunt foarte asemănătoare ghimbirului, însă sunt mai puternice decât acesta. Turmericul este folosit pentru a da culoare și gust puternic mâncărurilor curry, peștelui sau altor preparate indiene tradiționale. El se prezintă sub formă de pudră sau pastă și are puternice beneficii asupra sănătății utilizându-se deseori în scop medicinal.

Alegeți condimentul care vă surâde și weekendul acesta oferiți-vă un răsfăț indian !

0
Share

Bucătăria indiană este una dintre cele diversificate în ceea ce privește aromele și extreme de răspândită în toată lumea. Multitudinea de condimente sau Masala cum li se mai spune în limba hindu, pot fi considerate punctul central al bucătăriei indiene. Mirodeniile dau naștere nenumărator preparate delicioase, foarte diferite și incredibil de aromate.

Fiecare condiment în parte are o aromă specifică deosebită, însă atunci când sunt folosite împreună, caracteristicile individuale se transformă și dau naștere unor gusturi unice. Deși multe dintre ele nu sunt tocmai accesibile în unele părți ale lumii, e bine de știut că acestea nu sunt importante numai pentru gusturile pe care le oferă, ci sunt utilizate în prevenirea sau tratarea anumitor boli.

Astăzi vom vorbi despre o parte dintre aromele Indiei, urmând ca într-un articol viitor să vă prezint și altele:

Semințele de coriandru – sunt de culoare gălbuie, cu o aromă ușor picantă, dar și dulceagă în același timp. Prăjiți-le puțin în tigaie și apoi zdrobiți-le în mojar. Folosiți-le la mâncărurile de tip curry, salate, cârnați italieni sau fripturi de miel.

Semințele de chimion – sunt dintre cele mai populare în India. Au o aromă caldă și își eliberează aroma cel mai bine când sunt gătite în ulei fierbinte. Pe acestea le puteți folosi în special la pâine, covrigi și alte preparate de acest gen.

Semințele de fenicul – se asemănă cu semințele de chimion, dar sunt mai verzi la culoare. Ele sunt renumite pentru proprietățile adjuvante în procesul de digestie. Din aceste semințe combinate cu zahăr se fabrică bomboane care în India se consumă după masă pentru a împrospăta respirația.

Cardamom –  fie el negru sau verde, cardamomul vă va cuceri prin parfumul său puternic, dar și prin aroma lămâioasă pe care o lasă în urma sa.  Se prezintă sub formă de păstăi care ascund semințe bogate în uleiuri aromate. Îl puteți folosi la turtă dulce, prăjituri, vin fiert sau curry.

Nigella – sunt semințe foarte mici, de culoare neagră care se folosesc cel mai mult în estul Indiei la asezonarea peștelui. Ele mai sunt utilizate și la stir fry, curry și diverse pâini speciale cum ar fi pâinea Naan.

Pudra de chilli – se obține din ardei chilli uscați și se găsește într-o mulțime de varietăți. Acestea diferă în funcție de culoarea, aroma și gradul de iuțeală ar ardeilor. Această pudră este de obicei colorată puternic și se folosește în cantități mici deoarece este foarte iute si aromată. O puteți folosi la aproape orice preparat atât timp cât vă plac gusturile picante.

Șofranul – îi putem oferi cu încredere titlu de rege al condimentelor. Este cel mai scump condimente din lume, foarte bogat în fier, fibre și potasiu.  Din floarea de șofran se extra stigmatele și se usucă. Acestea capătă un parfum floral, înțepător și dulce totodată. Acest condiment poate fi adăugat în supe, orez, paella sau prăjituri și va conferi o culoare galbenă, puternică și un plus de viată preparatelor.

Bucurați-vă de aceste arome până la următorul articol în care vă voi prezenta și alte gusturi ale Indiei.

0
Share

Cu toții știm că pentru a avea supe, sosuri și tocane delicioase e bine să folosim și o bucată de os pe lângă carne și legume. Nu tuturor însă ne este clar și de ce. Așa că în cele ce urmează vă voi povesti puțin despre ce minuni fac oasele în mâncărurile noastre.

Oasele sunt constituite din 35% materie organică și 65%materie minerală. Materia minerală reprezintă mai pe scurt, fosfați de calciu care nu se dizolvă și nu se descompun în apă clocotiă, așadar nu ne ajută cu nimic în procesul de gătire.

Materia organică însă, este cea care ne oferă gust și consistență în mâncare. Mai exact este vorba despre cartilaje. Acestea conțin colagen, o proteină care în procesul de gătire se transformă în gelatină. Astfel mâncarea devine mai consistentă și mai ocntuoasă. De aceea un sos în care ați fiert un os va deveni gelatină atunci când îl puneți la rece. Cel mai mult colagen găsim în femur și tibie, așadar acestea sunt cele mai potrivite când gătim.

Bineînțeles că nu doar cartilajele ne ajută să schimbăm consistența și gustul preparatelor noastre. Stratul interior al osului conține o materie spongioasă cu multe elemente organice și de aceea trebuie să tăiem oasele înainte de a le pune spre exemplu în supă. Totodată savoarea este dată și de țesuturile conjunctive, grăsimea și micile bucăți de carne de pe os.

Păstrați oasele de care nu aveți nevoie momentan. La următoarea mâncare vă vor ajuta din plin.

0
Share

De cele mai multe ori suntem tentați să alegem zahărul brun în favoarea celui alb și asta pentru că ne dă impresia că este mai puțin nociv pentru organism. Iată câteva detalii despre cum se obține, cu ce diferă de zahărul alb și cum îl putem readuce la forma sa inițială atunci când l-am depozitat incorect.

brown sugar

   Zahărul brun este format din cristale albe de zahăr care sunt învelite într-o peliculă fină de melasă.

Melasa este o substanță de culoare închisă și consistență vâscoasă care se formează în procesul de obținere a zahărului din trestie (melasa obținută din sfeclă nu este comestibilă deoarece conține mult prea multe impurități cu gust neplăcut și miros urât care nu pot fi separate). Acest strat de melasă absoarbe apa, fapt care duce la o consistență foarte moale a zahărului brun proaspăt. Atunci când recipientul în care este păstrat zahărul brun nu este închis ermetic, acesta se va întări și va lua cel mai probabil forma unui bulgăre. În acest caz avem două variante una mai simplă, dar de moment și una mai complicată dar mai durabilă în timp.

Varianta simplă și rapidă este să încălziți zahărul în cuptorul cu microunde aproximativ  1-2 minute sau în cuptorul de aragaz unde îl puteți ține la 120 de grade aproximativ 15 minute.  Așa puteți să folosiți cantitatea care vă este necesară pe moment, deoarece zahărul se va transforma ân căteva minute într-un nou bulgăraș.

Varianta mai laborioasă este cea în care încercați să restabiliți gradul de umiditate. Asta înseamnă să puneți zahărul într-un recipient împreună cu ceva ce degajă vapori. Cel mai indicat este să acoperiți un vas cu o folie de plastic peste care ați pus un servețel umed și să îl inchideți cu un capac etanș. După tot acest proces încercați să îl păstrați într-un borcan prevăzut cu un capac filetat sau o cutie care se închide foarte bine, astfel încât să nu pătrundă vaporii.

Orice tip de zahăr ați folosi, nu uitați că zahărul brun are aceeași cantitate de zaharoză ca și zahărul alb, el fiind mai aromat decât cel alb datorită urmelor de melasă pe care le conține.

0
Share
,

Știți cu toții papucii albi pe care îi poartă medicii, aceia cu găurele mici și curelușă. Cam așa sunt și papucii de bucătar. Dar ce te faci când nu ai chef să porți mereu același model și ai nevoie de ceva la fel de comod? Vă zic eu. O alternativă foarte cool sunt adidașii folosiți de sportivi pentru fitness sau running.

Partea bună e că poți alege mai multe variante, culori, branduri. Așa că nu te plictisești niciodată și ești la modă.

Una dintre perechile mele preferate pentru zilele de vară în care port și un tricou roz este această pereche de adidași de running pe care îi găsiți aici. Sunt foarte comozi, nu alunecă și lasă piciorul să respire. Pentru cineva care stă aproximativ 12 ore pe zi în picioare sunt perfecți.

adidasi puma femei zorile store

A doua pereche de adidași pe care o recomand este aceasta. De ce? Pentru că sunt niște adidași foarte ușori și flexibili. Plus că sunt și mai ușor de asortat cu un șorț sau un tricou, având doar o dungă subțire violet.

adidasi puma  zorile store violet

Vestea bună este că acum puteți recicla încălțămintea veche în scop caritabil, pentru că cei de la ZorileStore.ro vor dona banii obținuți în urma vânzării perechilor de pantofi transformați în opere de artă de cei de la Shui Shoes unui spital din Mangalia, iar voi veți primi un voucher de 70 de lei pentru fiecare pereche de pantofi trimisă înapoi. Mai multe detalii găsiți aici. Eu susțin această campanie și vă invit să o faceți și voi.

0
Share