Dieta Dukan. Pro sau contra?

Probabil una dintre cele mai populare diete în prezent, programul propus de controversatul medic Pierre Dukan transforma trupurile a milioane de femei și bărbați din lumea întreagă. Preferată de vedetele de la Hollywood, dar și de grăsuții pasionați de porții mari, dieta permite consumul fără limite a câtorva alimente, preponderent proteine animale degresate.

Structurată în patru etape: atac, croazieră, consolidare și stabilizare, dieta dukan promite păstrarea unei greutăți ideale pentru tot restul vieții dacă este ținută corect și până la capăt. Pe scurt, ce presupune de fapt dieta?

Faza 1, cea de atac, durează între 2 și 10 zile, în funcție de numărul de kilograme pe care vreți să le pierdeți, și este de fapt un șoc aplicat organismului ce pornește procesul de slăbire. Prin consumul exclusiv de proteină animală degresată, 1.5 lg tărâțe de ovăz și minim 2 litri de apă, slăbești rapid, iar acest lucru îți dă încredere în tine și în dieta.

Faza 2, cea de croazieră, presupune alternarea a 1, 3 sau 5 zile de proteine pure (PP) cu tot atâtea zile de proteine combinate cu legume. În această perioadă consumul de tărâțe crește la 2 lg pe zi, și se menține o slăbire de aprox. 1 kg pe săptămână.

Faza 3, cea de consolidare, introduce înapoi în alimentație – pâine integrală, fructe, leguminoase, dar și mese de sărbătoare în care se pot mânca dulciuri.

Faza 4, stabilizarea, presupune ca în fiecare joi să se consume proteine pure.

Nutriționiștii au mute păreri pro sau contra, eu vă voi spune mai jos părerile personale.

Pro

 • Pentru că poți consuma oricâtă carne slabă, iaurt degresat sau ouă, ai mai multe șanse să duci dieta la final. Senzația de foame prezentă în alte diete nu se simte deloc în dieta dukan
 • Deși limitată ca și număr de alimente, există foarte multe rețete online și grupuri de suport pentru cei care aleg această dietă
 • Pentru cei dependenți de dulce, îndulcitorii țin locul zahărului (recomand ștevia sau xylitol)
 • Se slăbește încet dar sigur, în medie 4 kg pe lună.

Contra

 • Constipația – regimul fără fibre are ca rezultat constipația. Veți avea nevoie de un laxativ natural sau un ceai cu acest efect.
 • Căderea părului – nu prea o vei putea evita. Există însă tratamente foarte eficiente ce pot rezolva aceasă problemă.
 • Plictiseala – la un moment dat, te vei plictisi de atâta carne. Nu dispera, încearcă să cauți rețete noi pe care să le pregătești

the_dukan_diet_life_plan.jpg;h=643,w=527

 • 0

  Overall Score

 • Reader Rating: 0 Votes

Share

About Laura

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *