Salt Farmers

Artă şi cultură: Sarea în bucate (episodul 1)

Multe lucrări pe teme dintre cele mai diverse au scris anticii, a căror pierdere a fost îndelung regretată de către clasiciști și nu numai. Unele dintre aceste scrieri dezvoltau subiecte al căror interes a rămas până astăzi, pentru noi, oamenii mileniului al III-lea. Altele tratau teme mai stranii, care pentru omul din Antichitate însă trebuie să fi însemnat ceva mai mult decât un simplu capriciu livresc.

Fedru de pildă, în Banchetul lui Platon ( 177 b), mărturisea că citise de curând lucrarea unui învățat unde era înșirate nesfârșite laude aduse sării din bucate, pentru foloasele ce le aducea oamenilor. Iată într-adevăr o temă bizară. Mirarea noastră s-ar amplifica și mai mult atunci când am da peste un rând dintr-un alt dialog al filosofului academic, singurul care a supraviețuit de-a lungului Evului Mediu (poate prin ușurința cu care putea fi interpretat în cheie creștină ) – am numit dialogul Timaios – unde se pomenește despre sare că „potrivit convenției umane, este plăcută zeilor” ( 60 e).

A afla de interesul uman pentru acestă substanță, manifestat prin redactarea unor scrieri encomiastice este oarecum mai lesne de acceptat decât atunci când sursele antice ne spun că până și nemuritorii ar arăta interes pentru sare, ba chiar că însuși epitetul cu care unii autori dintre cei mai respectabili – bunăoară Homer – o înzestrau era cel de „divină”.

Să fie acestă prețuire un caz excepțional, ce se regăsea doar în Elada ori era ea valabilă și pentru alte spații ale lumii antice ? Căci în Grecia, pe lângă aceste câteva atestări filologice ale valorii deosebite pe care o avea sarea pentru comunitate, sunt atestate de asemenea utilizările ei în ritualurile sacrificiale expiative și în timpul misterelor de purificare simbolică.

La Roma, de asemenea, sarea avea un rol apotropaic, fiind pusă sugarilor pe buze, pentru a fi feriți de pericole, dar putea produce și un efect distrugător, aducând de pildă infertilitatea. Este cunoscut modul în care, după distrugerea Cartaginei, romanii au presărat sare peste ținutul din împrejurimi, pentru a rămâne sterp. (to be continued)

Salt Farmers

sursa foto: wikipedia.org

George Paunescu este istoric de artă şi curator permanent Art Hub, unde se ocupă de componentele teoretice ale activităților, coordonează programul de internship și ține cursuri de cultură vizuală și istoria artei pentru adulți. 
  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Share

About Laura

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *