condimente

Aromele Indiei

Bucătăria indiană este una dintre cele diversificate în ceea ce privește aromele și extreme de răspândită în toată lumea. Multitudinea de condimente sau Masala cum li se mai spune în limba hindu, pot fi considerate punctul central al bucătăriei indiene. Mirodeniile dau naștere nenumărator preparate delicioase, foarte diferite și incredibil de aromate.

Fiecare condiment în parte are o aromă specifică deosebită, însă atunci când sunt folosite împreună, caracteristicile individuale se transformă și dau naștere unor gusturi unice. Deși multe dintre ele nu sunt tocmai accesibile în unele părți ale lumii, e bine de știut că acestea nu sunt importante numai pentru gusturile pe care le oferă, ci sunt utilizate în prevenirea sau tratarea anumitor boli.

Astăzi vom vorbi despre o parte dintre aromele Indiei, urmând ca într-un articol viitor să vă prezint și altele:

Semințele de coriandru – sunt de culoare gălbuie, cu o aromă ușor picantă, dar și dulceagă în același timp. Prăjiți-le puțin în tigaie și apoi zdrobiți-le în mojar. Folosiți-le la mâncărurile de tip curry, salate, cârnați italieni sau fripturi de miel.

Semințele de chimion – sunt dintre cele mai populare în India. Au o aromă caldă și își eliberează aroma cel mai bine când sunt gătite în ulei fierbinte. Pe acestea le puteți folosi în special la pâine, covrigi și alte preparate de acest gen.

Semințele de fenicul – se asemănă cu semințele de chimion, dar sunt mai verzi la culoare. Ele sunt renumite pentru proprietățile adjuvante în procesul de digestie. Din aceste semințe combinate cu zahăr se fabrică bomboane care în India se consumă după masă pentru a împrospăta respirația.

Cardamom –  fie el negru sau verde, cardamomul vă va cuceri prin parfumul său puternic, dar și prin aroma lămâioasă pe care o lasă în urma sa.  Se prezintă sub formă de păstăi care ascund semințe bogate în uleiuri aromate. Îl puteți folosi la turtă dulce, prăjituri, vin fiert sau curry.

Nigella – sunt semințe foarte mici, de culoare neagră care se folosesc cel mai mult în estul Indiei la asezonarea peștelui. Ele mai sunt utilizate și la stir fry, curry și diverse pâini speciale cum ar fi pâinea Naan.

Pudra de chilli – se obține din ardei chilli uscați și se găsește într-o mulțime de varietăți. Acestea diferă în funcție de culoarea, aroma și gradul de iuțeală ar ardeilor. Această pudră este de obicei colorată puternic și se folosește în cantități mici deoarece este foarte iute si aromată. O puteți folosi la aproape orice preparat atât timp cât vă plac gusturile picante.

Șofranul – îi putem oferi cu încredere titlu de rege al condimentelor. Este cel mai scump condimente din lume, foarte bogat în fier, fibre și potasiu.  Din floarea de șofran se extra stigmatele și se usucă. Acestea capătă un parfum floral, înțepător și dulce totodată. Acest condiment poate fi adăugat în supe, orez, paella sau prăjituri și va conferi o culoare galbenă, puternică și un plus de viată preparatelor.

Bucurați-vă de aceste arome până la următorul articol în care vă voi prezenta și alte gusturi ale Indiei.

Share

About Laura

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *