Aromele Indiei (2)

În articolul trecut v-am povestit despre o parte dintre cele mai folosite condimente indiene. Astăzi continuăm periplul în aromata Indie și vom vorbi despre cuișoare, semințe de muștar, nucșoară și turmeric.

Cuișoarele – sunt boboci de floare nedeschiși, culeși atunci când sunt verzi și puși la uscat până culoarea lor devine maro închis. Au o aromă caldă, puternică și se folosesc la mâncărurile iuți în India. La noi se folosesc  în mare parte la prăjituri. Cuișoarele se folosesc și la Garam Masala.

Semințele de muștar – în India se utilizează trei feluri de semințe de muștar: muștarul negru, muștarul alb și muștarul galben. Semințele de muștar negru au gustul cel mai puternic, în timp ce semințele de muștar alb au o aromă mult mai blândă. În general aceste semințe se prăjesc în ulei fierbinte pentru a-și elibera aromele sau se transfomră într-o pastă cu care se asezonează de regulă  peștele. În nordul și estul Indiei din aceste semințe se extrage uleiul care este folosit la gătit și este considerat benefic pentru sănătate.

Nucșoara – este sămânța unui fruct cultivat în mare parte în sudul Indiei. Are o aromă caldă și iute în același timp și în țara noastră se folosește preponderent la deserturi și la asezonarea vinului fiert. În india se utilizează la curry și la preparate picante. Cel mai potrivit este să o dăm prin razatoare sau să o măcinăm proaspătă.

Turmeric – cu o culoare portocalie intensă, turmericul este obținut dintr-un soi de ghimbir măcinat. Aroma și parfumul acestui condiment sunt foarte asemănătoare ghimbirului, însă sunt mai puternice decât acesta. Turmericul este folosit pentru a da culoare și gust puternic mâncărurilor curry, peștelui sau altor preparate indiene tradiționale. El se prezintă sub formă de pudră sau pastă și are puternice beneficii asupra sănătății utilizându-se deseori în scop medicinal.

Alegeți condimentul care vă surâde și weekendul acesta oferiți-vă un răsfăț indian !

Share

About Laura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *